Thursday, 5 November 2015

BINGKA CHEESE




Assalamualaikum .....


Hai selamat petang semua .. Petang ni tiba-tiba terasa rajin pula nak masuk dapur walaupun keadaan kesihatan tak berapa nak ok . Maklumlah sebagai seorang student memang sibuk memanjang dengan tugasan-tugasannya . Mengadap assignment 24jam sampai sendiri terlupa dah makan ke belum. 


Haaaaa memandangkan perut pun dah lapar dengan tekak yang mengidam nak makan manis-manisan nii , so kita masak je apa bahan-bahan yang ada , dan korang juga oleh cuba dengan bahan-bahan yang dah tersedia kat dapur tu yaaa .. 









Dari pukul 3.00 petang tadi dok melayan group whatsapp yang masing-masing sibuk berkongsi resepi makanan yang pelbagai dan sedap-sedap belaka . Memandangkan tekak ni terasa nak makan manis-manisan , so ingat nak buat kek, tapi baru minggu lepas dah buat kek. Takut tiada siapa nak makan pula nanti sebab dah ' immune ' dengan menu kek. Beralih pula ke resepi apam mekar. Teruja sangat dengan apam mekar yang di hantar oleh maksu dalam group whatsapp tadi, dan memang terasa nak cuba buat apam mekar tu harini. Tetapi memandangkan proses membuatnya mengamil masa dan ada bahan-bahan yang tiada di dapur waktu sekarang, so terpaksalah hold dulu .. Terfikir juga pukul berapa nak siap nanti? Pukul berapa dapat minum petang ni , silap-silap makan malam terus karang .. hihi



                            

Belek punya belek resepi sampailah ke jam 4 petang. 1 jam mengeledah puluhan resepi, masih tak jumpa-jumpa dan berkenan dihati. Aduhaiiiii ... apapun mesti nak masak juga sesuatu yang boleh dijadikan juadah makan dan mimun petang untuk SR sekeluarga. Nak masak sesuatu yang simple dan cepat dimasak.

Oh ye baru teringat hari itu berkobar-kobar bebenor nak masak bingka guna periuk tekanan serba guna NOXXA. Memang cukup teruja dengan pelbagai resepi bingka yang diposkan oleh Cik Kiah Kicen (CKK) dalam FB. Nampak mudah dan cepat dimasak. Semua resepi dah siap save dalam telefon bimbit. Siap buat folder khas lagi untuk resepi NOXXA. Tapi nasib tak baik, tengah bersemangat nak buat hari itu, periuk pula buat ha, tiba-tiba tak nak nyala. Terpaksalah hantar kepada pihak AMWAY untuk dibaiki. Minggu lalu dah dapat balik dan terus simpan di dalam kotak. Sebulan jugalah tak masak guna periuk NOXXA. Rindu pula.

Kalau nak cepat masak bolehlah guna periuk NOXXA untuk bakar Bingka Cheese Sarawak ini. Bahan-bahan yang digunakan pun ada. Cuma Cheesenya saya guna Cheese Tortura. Memang ada stok cheese tortura, takut expired pula kalau dah lama disimpan dalam peti sejuk.



                           


Kalau dilihat bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Bingka Cheese Sarawak ini, ada kelainannya sebab ia menggunakan tepung jagung, larutan agar-agar, dan penggunaan butter dan cheese. Kebiasaannya untuk bingka, digunakan tepung gandum atau tepung beras dan santan sahaja. Disebabkan kelainan inilah, maka SR ingin cuba membuatnya.



                             


Hasilnya memang marvellous. Teksturnya lembut dan halus. Ada kelainan rasanya daripada bingka-bingka yang pernah dimakan. Dengan menggunakan periuk NOXXA, kita hanya memerlukan masa 25 minit untuk memasaknya. Cepatkan ??...

So jom cuba resepi ini !!


BAHAN-BAHAN A:

15 gram agar-agar bertali 3 cawan air (sukatan guna cawan arcoroc putih)1 cawan gula pasir

BAHAN-BAHAN B:

250 gram butter – jenama apa pun boleh250 gram cream cheese tortura½ tin susu pekat manis1 ½ cawan tepung jagung3 biji telur ayam omega1 sudu teh butter vanilla

CARA-CARANYA:


1. Basuh agar-agar dan masak dengan tiga cawan air sehingga larut. Bila telah larut           masukkan gula. Masak sehingga gula larut. Ketepikan, biarkan panas agar tidak mengeras.


2. Sementara agar-agar dimasak di atas dapur, bolehlah masukkan telur di dalam mangkuk mixer dan pukul sehingga kembang. Selepas kembang, masukkan butter dan susu. Pukul rata.

3. Masukkan tepung jagung, cream cheese, dan butter vanilla. Pukul sehingga sebati.


4. Masukkan bahan A yang masih panas tadi dan dipukul laju (kelajuan maksimum) sehingga sebati.


5. Kemudian masukkan adunan ke dalam inner pot noxxa. Guna fungsi steam 25 minit.  Putar tombol di atas ke arah steam.

6. Selepas 25 minit berlalu, bingka pun telah masak.  Buka tudung periuk dan biarkan       selama 5 minit.  Kemudian keluarkan inner pot daripada periuk.  Jangan dibiarkan lama di dalam periuk, ditakuti rentung pada dasarnya. Sejukkan di luar. Bila sejuk bolehlah dipotong.....




#untuk sukatan cawan, guna cawan arcoroc putih.












No comments:

Post a Comment