Belek punya belek resepi akhirnya tahu juga nak buat kek apa. Dengan family tak beberapa minat dengan kek coklat and dah selalu sangat bila birthday party mesti kek coklat. Kali ini SR nak buat kek french Cappuccino untuk birthday party. Bahan-bahan nak buat kek pun dah ada dekat dapur. Bahan dia tak terlalu banyak and senang di cari di kedai. Biasala SR ini kadang-kadang suka buat kek.
Sinilah SR tunjukkan resepi dia...
- 204gm tepung halus
- 120gm gula kastor
- 20gm ovallet
- 110ml minyak jagung
- 100ml susu segar
- 6 biji telur
- 1 sudu makan pes cappuccino
- 1 sudu teh serbuk penaik
BAHAN HIASAN
- 250ml krim putar (dipukul kembang)
- 1 sudu makan pes cappuccino
CARA MEMASAK
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C
- Satukan tepung, gula, ovallet, telur dan serbuk penaik di dalam mesin pengadun. Pukul sebati dan kembang.
- Kemudian masukkan pula susu segar, minyak jagung dan pes cappuccino. Pukul rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah disapukan dengan mentega.
- Seterusnya bakar selama 45minit atau 1jam. Sejukkan seketika.
- Akhir sekali, paipkan krim putar dan hiaskan dengan pes cappuccino mengikut kreativiti anda.
No comments:
Post a Comment