Assalamualaikum ... Selamat pagi . Harini tak tahu kenapa cik SR rajin semacam je nak update resepi-resepi yang harini punya , semalam , minggu lepas ke bulan lepas ke semua SR nak update harini. Ehh bukan harini je sebenarnya ... hari-hari lain pun memang rajin . Bukan nak puji diri sendiri , tapi kalau tak bagi tahu orang tak akan tahu kann?? hehe
Okay kat sini cik SR nak bagi tahu , SR ni sebenarnya seorang yang suka dan kuat makan tauu , tak kisah la makanan tu nampak sedap ke nampak tak sedap ke , semua SR nak try jugak. Asalkan dapat rasa . Pergi lah mana-mana pun , first yang akan SR cari is MAKANAN ! haaa .. badan je nampak kecil , tapi sebenarnya bela saka . haha ..
Nak habaq mai sikit nii .. Pagi tadi SR ada buat breakfirst yang simple tapi sangat-sangatlah sedap dann hmmmm malas nak cakap lahh. Jilat jari lah cerita dia.. Mak abah pun makan banyak tadi, nampak macam diorang suka je.. Alhamdulillah rezeki Allah bagi. Terfikir pagi tadi nak masak apa yaa pagi ni? Tiba-tiba teringat ada ubi kayu yang dibeli oleh abang haritu kat Terengganu. Ingat nak buat ubi rebus digoreng dengan kaun kari lahh , kasi berasa sikit, takdelah rebus kosong je macam selalu . simple pun simple je nak masak, campak-campak je apa yang ada kat dapur tuha ..Janji bahan utamanya ubi mesti ada. Juadah ni sesuai dibuat sarapan pagi ataupun minum petang dan biasa ianya dimakan bersama sambal kicap. Okeh jom SR kongsikan resepinya. Lepas ni bolehlah korang buat sendiri dekat rumah ..
BAHAN-BAHANNYA
- Ubi kayu secukupnya ( anggaran 1 pinggan makan )
- 3 - 4 camca besar penuh tepung beras ( cap teratai )
- 1/2 camca teh serbuk kunyit
- 1/3 camca teh serbuk lada sulah
- 12 helai kaun kari, dihiris halus
- 4 - 5 camca besar besar air
- Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS
- 1 camca besar ketumbar biji
- 1/2 camca teh jintan kasar
- 1/2 camca teh jintan halus
- 2 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA
- Kupas ubi, kerat pendek, cuci bersih dan rebus, masukkan 1 camca besar garam. Rebus hingga ubi brtul2 empuk. Toskan airnya dan biarkan ubi sejuk. Kemudian hiris kurang kecil lebih saiz jari orang dewasa dan masukkan dalam mangkuk. Letakkan ke tepi.
- Masukkan bahan-bahan tumbuk halus, daun kari, serbuk kunyit, sedikit garam dan air. Gaul hingga semua sebati. Tambah tepung beras, kemudian gaul hingga rata dan supaya rempah-rempah melekat pada ubi tadi. Letakkan ke tepi.
- Panaskan minyak masak untuk mengoreng. Pastikan gorengan tadi terendam kedalam minyak sepenuhnya. Goreng ubi sehingga warna bertukar menjadi keemasan, balikkan agar ubi masak sekata. Angkat, toskan minyaknya dan letakkan diatas tissue dapur yang bersih. Akhir sekali boleh dihidangkan bersama sambal kicap resepi masing-masing.. Lain hari inshaAllah SR share nak buat sambal kicap yang sedap pulak yaa .. Selamat mencuba !!
No comments:
Post a Comment